SPØRSMÅL OG SVAR INNEN HÅR.

 

Skal et hår vaskes en eller to ganger?

Det er anbefalt å vaske håret to ganger. Fordi: Den første runden med vask, fjerner talg, smuss og stylingrester, mens vask no. 2 gjør at håret ditt blir skikkelig rent.

 

 Hvor ofte bør et hår vaskes?

Det er ingen klare regler på hvor ofte et hår bør vaskes, da dette er veldig individuelt og kommer an på ulike faktorer som aktivitetsnivå, temperaturer og hva slags hodebunn du har. For noen betyr det velvære å vaske håret hver dag, men absolutt ikke å anbefale hvis du har tørr hodebunn, da kan det derimot være greit å vaske håret sjeldnere. For de som føler at de MÅ vaske håret hver dag bør velge en mild shampo.

 

Hva er forskjellen på balsam og kur?

En balsam er bygd opp på store molekyler, dvs at disse molekylene ikke har evnen til å gå inn i selve hårstrået, men legger seg som en glatt hinne utenpå, - nesten som et skyllemiddel. De fleste kurer med unntak av noen, er bygd opp på både store og små molekyler, dvs at de små molekylene har evnen (som en balsam ikke har) til å gå inn i hårstrået og reparere og fukte fra innsiden, samtidig som de store molekylene legger seg utenpå og gjør håret blankt og mykt. Det finnes også hårkurer som kun er bygd opp på små molekyler, - derfor vil håret føles litt trått, og det vil være behov for en etterfølgende balsam, slik at ingrediensene blir forseglet, skjellaget blir lukket og at man igjen får den myke følelsen på håret som vi fleste foretrekker. Disse kurene er gjerne mer reparerende og dyptvirkende, i og med at de kun jobber på innsiden av håret. En kur trenger den anbefalte tiden som står beskrevet på produktet til å gjøre nytten sin, dette er fordi de små molekylene trenger de minuttene på å jobbe seg inn i håret ditt. (Virketiden varierer fra produkt til produkt). En kur med mye fuktighet blir som en balsam hvis den blir skyllet ut med en gang. (uten virketid, legger produktet seg kun på utsiden av håret) De fleste balsamer har ikke virketid, da de kun skal virke på utsiden av hårstrået, med unntak av noen få som har mer dyptvirkende ingredienser som gjør litt mer enn å bare lukke skjellaget. Proteinkurer er bygd opp på små molekyler og trenger derfor etterfølgende balsam. Fuktighetsgivende kurer er bygd opp på både små og store molekyler, derfor er det ikke alltid nødvendig med etterfølgende balsam, noe som også her varierer fra produkt til produkt.

 

 

Er det forskjell på flass og tørr hodebunn?

Ja, det er definitivt en forskjell. Tørr hodebunn føles ofte stram, og klør med et hvitt dryss som legger seg på skuldrene. Tørr hodebunn kommer av ytre påvirkninger, det kan være kulde, tørr luft, for hyppig hårvask, eller  at man bruker for sterke produkter. Flass kommer av en gjærsopp kalt malassezia - og i enkelte tilfeller kan denne soppen føre til seboreisk eksem. Det finnes både tørr og fet flass, derfor kan det være litt vanskelig å skille tørr hodebunn fra tørr flass, da dette kan se ganske likt ut. Fet flass drysser ikke, men legger seg i hodebunnen. Forskjellen på tørr hodebunn og tørr flass er at flakene ved tørr hodebunn er mye mindre enn flass-flakene og drysser lettere ned på skuldrene.

 

Hvorfor får noen fett hår?

Fett hår kommer av overproduksjon av talg i hodebunnen. Dette kan komme av flere årsaker, som oftest er det hormonelt relatert, men kan også komme av feil bruk av produkter,( produkter med mye pleiestoffer) hvis du børster håret ofte, eller drar fingrene mye gjennom håret, noe som er med på å stimulere talgproduksjonen i hodebunnen. Velg - shampo for fett hår, volumshampo eller proteinshampo. (Evt tørrshampo for å slippe å vaske håret hver dag) Disse shampoene vasker håret rent for fett, smuss og stylingrester uten å tynge håret. Bruk balsam og kur kun i spisser og lengder, og avslutt med kjølig vann.

 

Hva er det som forårsaker håravfall?

Hvorfor noen får håravfall kan være vrient å finne ut av, da dette kan komme av en rekke ulike faktorer - som, stress, hormonell ubalanse, genetisk, vitaminmangel, sykdom, legemidler osv. Vi snakker her om unormalt mye håravfall, og i disse tilfellene kan man i første omgang  forsøke med hodebunnsmassasje sammen med gode produkter spesielt for håravfall. Hodebunnsmassasje er veldig gunstig, da dette setter i gang blodsirkulasjonen som igjen fører til et bedre vekstmiljø i hårsekken.  

Flekkvis håravfall (alopecia aratea) skyldes en betennelsesreaksjon omkring hårsekkene, og det oppstår en eller flere runde/ovale flekker hvor håret faller av. Håret vil som regel vokse ut igjen i løpet av et år, men det kan oppstå nye. I dette tilfellet bør man oppsøke en hudlege. 

 

Hva menes med hårets vekstfaser?

Hårets vekstsykluser er delt inn i tre faser. Den anagene fasen: Vekstfasen - håret vokser ca 1 - 1,5 cm i måneden og varer mellom to til seks år. Noen har lenger vekstfase enn andre, derfor vokser det fortere på enkelte. Den ketagene fasen: Overgangsfasen -  i denne fasen slutter håret helt å gro, og varer i omlag to - fire uker. Den telogene fasen: Hvilefasen - i denne perioden hviler hårsekkene og det produseres ingen nye hår. Denne fasen varer i ca en til fire måneder. Når håret begynner å vokse igjen vil det gamle hårstrået falle ut, og det vil føles som om du har mer håravfall enn normalt, men det som egentlig skjer er at det kommer ut nye hår som presser ut de gamle. Altså helt normalt håravfall som vil gå over.

 

Hvorfor får man tørt hår?

Tørt hår kommer ofte av kjemiske behandlinger, men kan også komme av ytre påvirkninger som, sol, klor, saltvann, kulde eller overdreven bruk av varmeverktøy ( føner, krølltang, rettetang), ved bruk av varmeverktøy er det anbefalt å bruke varmebeskyttende spray på håret først. Klipp og kur håret jevnlig, bruk produkter som gir mye fuktighet - og begrens bruken av varmeverktøy. Noen har naturlig tørt hår som hårtype, og de samme anbefalingene gjelder for disse.

 

Børster du håret ditt riktig?

Finnes det feil måte å børste håret på? Ja, faktisk så gjør det nettopp det. Mange børster håret sitt når det er vått, og når det er vått så er håret på sitt mest sårbare. Håret er ca 50% svakere enn når det er tørt. Vått hår strekker seg mer, det blir vanskeligere å gre og man bruker gjerne mer krefter på å løsne floker. Resultatet blir ofte mer slitt hår og hårstråene knekker. Man bør starte børstingen nedenfra og jobbe seg oppover, altså ikke fra røttene og ned. Det er mye enklere å løsner floker og knuter i håret ved å børste forsiktig nedenfra og opp, enn motsatt. Starter du ved røttene blir det som regel enda mer floker og knuter, og enda vanskeligere å få børstet ut. Vårt råd er å børste godt igjennom håret før det blir vasket, mens det enda er tørt. Når håret er halvtørt kan du med fordel bruke balsamspray eller en hårolje/serum (eller begge deler) i håret for å få god beskyttelse rundt hårstråene før børsting, dessuten blir håret mye enklere å gre/børste igjennom også. 

 

Hva kan hårolje gjøre for håret ditt?

Hårolje er et produkt som både nærer håret med intensiv fukt, samler spissene, roer ned frizz, gjør håret blankere, løsner floker og beskytter håret mot varme fra diverse varmeverktøy. Hårolje kan brukes på forskjellige måter og det kan brukes i både fuktig og tørt hår. Det vanligste er å ha noen dråper i fuktig hår før styling, og dessuten vil de pleiende ingrediensene trenge lenger inn i håret da hårstråene er mer åpne når håret er fuktig. Hårolje kan også brukes på hårspissene når håret er tørt for å gi mykhet og glans.

Ved å blande noen dråper inn i balsamen eller hårkuren vil det gi en ekstra pleiende effekt. Vil man gå enda dypere til verks, kan du med stor fordel tilføre en større mengde olje etter vask med shampo, og la den virke i fuktig hår ca. 15- 20 min før du skyller den ut.

Noen oljer kan også brukes i hodebunnen, men ikke alle er ment for det. Påfør noen dråper direkte i hodebunnen (helst i rent hår) la den virke 1-2 timer for deretter å vaske den ut med shampo og balsam.

Mengden med hårolje varierer mye etter hårtype og hvor mye hår man har. Vi anbefaler at man bruker mye mindre olje til tynt og fint hår, mens de med tykt og brusete hår gjerne kan bruke litt mer. Start alltid med en mindre mengde og påfør heller mer etter behov, ingen hår er like og her må man prøve seg fram til hva som passer best for sitt hår.

Men uansett om du har tynt og fint hår eller en fyldig hårmanke, vil en hårolje være en god investering hvis du vil ha god pleie og blankt hår.

 

Visste du forresten at vi har ca 100 000 - 200 000 hårstrå på hodet, og at vi mister ca 100 - 150 hårstrå om dagen?