SPØRSMÅL OG SVAR OM HUDPLEIE

 

I hvilken rekkefølge bør de forskjellige hudpleieproduktene brukes?

 1. Oljerens - fjerner sminke, smuss, talg og solkrem                                                                                                                                                                                                                     

 2. Vannbasert rens - renser huden i dybden                                                                                                                                                                                                                                 

 3. Skrubb/eksfoliering - fjerner døde hudceller og fornyer huden ( 1-2 ganger i uken )  

 4. Toner - fjerner rester etter sminke og smuss, balanserer hudens pH-verdi, fukter og åpner opp porene slik at huden responderer bedre på resten av produktene i din hudpleierutine   

 5. Essens - fornyer hudcellene og fukter i dybden                                                                                                                                                                                                                        

 6. Serum - behandler spesifikke utfordringer som, kviser, rynker og pigmentflekker   

 7. Maske - forbedrer og gir huden maksimal fukt og glød                                                                                                                                                                                                          

 8. Øyekrem - øker elastisiteten og forhindrer dannelse av rynker. Andre egenskaper en øyekrem kan ha er å kjøle ned, fukte og redusere hevelser og pigmentforandringer                     

 9. Fuktighetskrem - forsegler fukten og gir huden en naturlig glød                         

10. Solfaktor - beskytter huden mot farlige UV strålinger, aldringstegn som fine linjer/rynker og pigmentflekker

 

Hva slags misjon har en oljerens?

En oljerens bryter opp oljen i sminken, fjerner overflødig talg, fett og andre forurensede partikler som har lagt seg som et lag på huden etter en lang dag eller natt. Dette klarer ikke en vannbasert rens å fjerne, da vann ikke løser opp olje.

 

Hva gjør en vannbasert rens for huden din?

En vannbasert rens gjør huden ren i dybden og holder porene rene og fine. Ofte kan sensitivitet, kviser eller rynker være tegn på at huden din ikke renses godt nok.. Sminke, smuss og forurensing trekker ned i porene og svekker hudens beskyttende barriere og påvirker hudens elastisitet. Urenset hud tar også til seg hudpleieproduktene dårligere.

 

Hva menes med dobbelrens?

Man starter med en oljebasert rens som fjerner alle spor etter olje, deretter en vannbasert rens som rengjør i dybden. Noe som virkelig er anbefalt å gjøre.

 

Hvor ofte bør man skrubbe/eksfoliere huden?

1-3 ganger pr uke, men litt individuelt med tanke på hudtype. 1 gang i uken ved sensitiv hud og 3 ganger om man har en hudtype som tåler mer.

 

Hva er en toner?

En toner fjerner rester etter sminke og smuss, samtidig som den hjelper huden til å finne sin naturlige pH-balanse, fukter og åpner opp porene slik at huden responderer bedre på resten av produktene i din hudpleierutine.

 

Hvorfor er det nødvendig å bruke en essens?

En essens jobber hovedsakelig med cellefornyelse i hudoverflaten som fornyer huden din på en mild og naturlig måte, som igjen fører til en jevnere, sunnere og mer spenstig hud. Den gir også huden din et ekstra lag med fukt og forbereder huden på de etterfølgende produktene som brukes i din daglige hudpleierutine. 

 

Hvorfor bruke serum?

Et serum går dypere ned i huden, gir fuktighet og inneholder høy konsentrasjon av dyptvirkende ingredienser. Enten du sliter med kviser, dehydrering, store porer, pigmentering, kvisearr, akne eller rynker, er serum et viktig steg som kan hjelpe til med å forbedre huden din.

 

Hva gjør snegleslim for huden?

Snegleslim produserer proteiner, elastin og antibakterielle stoffer som er gunstig for huden. De viktigste fordelene med snegleslim er økt kollagenproduksjon i huden, redusering av rynker og fine linjer, økt fuktighetsnivå, utjevning av arr etter akne og hyperpigmentasjon, og man får mer glød og en jevnere hudtone.

 

Hva er årsaken til hud som sliter med å absorbere produkter?

Har din hud problemer med å trekke til seg produkter kan det skyldes at talgproduksjonen i huden lager en hinne som hindrer produktene i å trekke seg inn.  Da er det viktig at du renser huden ordentlig og eksfolierer den. Her kan du for eksempel bruke https://anistella.no/produkt/hudpleie/toner/cosrx-bha-blackhead-power-liquid, før du påfører produkter som skal behandle og fukte.

 

Kan menn bruke koreansk hudpleie.

Ja, så absolutt! De fleste produkter i koreansk hudpleie er for begge kjønn i alle aldre. 

 

 

Hva er en sheetmaske? Og kan den brukes hver dag?

En sheetmaske er som oftest laget av et tynt bomullstoff som er dyppet i en pleiende essens. Man legger dette stoffet på ansiktet og lar den virke 10-20 minutter, mens væsken som masken er dyppet i jobber med huden din.

En sheetmaske kan brukes hver dag. Man ender bare opp med velpleid, hydrert og spenstig hud.

 

Hva er forskjell på tørr og dehydrert hud?

En tørr hud har mangel på fett, og en dehydrert hud har mangel på fuktighet. Hovedforskjellen mellom en tørr og dehydrert hud er at tørr hud er en hudtype, mens dehydrert er en hudtilstand - noe som innebærer at den kun oppstår periodevis. Årstider, livsstil, miljø og klima er noen av faktorene som spiller inn.

TØRR HUD:

 • En hudtype
 • Mangler fukt i form av olje/fett fordi huden har mindre talgproduserende kjertler
 • Ser og føles tørr ut
 • Kløe og flassete hud er vanlig
 • Gusten, matt og livløs
 • Har ofte små eller ingen synlige porer
 • Aldringstegn som f.eks. rynker og fine linjer kan oppstå tidligere
 • Man kan også bli tørrere i huden ettersom man blir eldre

En tørr hud kjennetegnes av en stram følelse, og kan syntes i hudoverflaten ved små, nesten usynlige porer. Huden har en matt overflate og kan se gusten og livløs ut. Den får fortere tørrhetslinjer og mer markerte linjer enn det en normal/fet hud gjør, og kan tidvis flake seg under sminke. En tørr hud trenger produkter som er milde, fuktighetsgivende og pleiende. Har du en tørr hudtype er det derfor nødvendig med produkter som ikke bare tilfører fuktighet, men også fett. Et oljeserum for tørr hud eller et dypt pleiende serum i komibinasjon med en rik fuktighetskrem er derfor midt i blinken.

 

DEHYDRERT HUD:

 • En hudtilstand som alle hudtyper kan få
 • Mangler fukt i form av vann
 • Påvirkes ofte av ytre faktorer
 • Gir en stram og ubehagelig følelse
 • Mange opplever overproduksjon av talg for å veie opp for fukttap
 • Vanlig å ha store porer og hudormer
 • Huden mangler spenst, og fine linjer kan oppstå
 • Sensitivitet og irritert hud er vanlig

 En dehydrert hud føles også tørr og stram ut. Forskjellen er at huden er tørr «utenpå» og fet under, og syntes ofte ved store porer. Mange opplever også fet t-sone da huden overproduserer talg for å kompansere for fukttapet. Dersom dette høres kjent ut for deg, er løsningen et serum for å booste hudens fuktighetsnivå som behandler dehydreringen og balanserer huden. En oljefri fuktighetskrem bør også implementeres i din rutine.

 

 

Hva slags hudpleie bør man unngå som gravid/ammende? 

Vitamin A, også kjent som Retinol er en hyllet hudpleieingrediens som mange er glad i. Den har vitenskapelig bevist positiv effekt på mange vanlige hudproblemer som pigmentering og akne, samtidig som den reduserer fine linjer og virker hudforyngende. Under en graviditet eller ved amming, er dette dessverre en ingrediens som man i følge leger og dermatologer bør unngå.

Salisylsyre (BHA-syre) En overlegen peeling som blir ofte brukt i renser og tonere for å forebygge og behandle kviser, men er også en eksfolierende ingrediens som finnes i enkelte anti-aging produkter. Graviditetskomplikasjoner har oppstått hos kvinner som tar aspirin, og siden salisylsyre er en del av aspirinfamilien burde det unngås, da det er usikkert om lokal påføring vil gi problemer.

For å være på den helt sikre siden kan du velge bort A-vitaminprodukter og BHA-syrer med f.eks. C-vitamin og AHA-syrer, som er dokumentert helt trygge for bruk av gravide og ammende.    

 
 
 
Bør man bruke solfaktor hver dag?

Helt klart! Uansett årstid eller vær, bør man bruke solfaktor. Vi blir utsatt for UV-stråler hver enste dag, selv i grått vær. Disse UV-strålene skader huden på forskjellige måter. Solskadet hud kan gi solallergi, (rødhet, kløe, eksem) pigmentforstyrrelser, for tidlig aldring av huden og i verste fall utvikling av hudkreft.

Ønsker du å minske sjansene for noe av dette, bør du absolutt legge til solkrem i din daglige hudpleierutine.